Alimentarea unei locuinţe cu apă din foraj de adâncime

Alimentarea unei locuinţe cu apă din foraj de adâncime

Racordarea tuturor locuinţelor la alimentarea centralizată cu apă potabilă şi canalizare este un deziderat demn de apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană şi la o societate civilizată, însă punerea efectivă în practică este un proces de lungă durată, dificil de realizat.

În absenţa reţelei publice de alimentare cu apă şi canalizare, proprietarii de case şi terenuri pentru construcţii din aceste zone sunt nevoiţi să găsească soluţii individuale pentru a-şi asigura utilităţile necesare vieţii actuale. Apa curentă în casă este esenţială.

Când ne gândim la sursele de apă potabilă, constatăm că nu sunt foarte multe variante disponibile:

  1. Fântâna

Aceasta este prima sursă de alimentare cu apă care ne vine în minte deoarece este foarte răspândită pe întreg teritoriul ţării noastre. Fântânile zidite din piatră sunt teoretic mai bune decât cele realizate cu tuburi, dar la urma urmei fântâna care are apă pe tot parcursul anului este cea mai bună, deoarece multe fântâni seacă în sezonul secetos de vară.

Pentru realizarea unui sistem individual de alimentare cu apă a unei case de la o fântână avem nevoie de un hidrofor care să preia şi să pompeze apa din fântână, o centrală termică sau boiler care să încălzească apa, iar pentru evacuarea apelor reziduale şi a dejecţiilor se va utiliza o fosă septică individuală. În plus, poate fi utilizat un dedurizator de apă pentru cazurile în care avem apă dură care poate afecta puternic în timp electrocasnicele precum maşina de spălat rufe, maşina de spălat vase, centrala termică, etc.

foraj put de alimentare cu apa potabila

  1. Foraj de adâncime

Pentru cazurile în care nu este disponibilă în proximitate o fântână sau dacă se doreşte alimentarea cu apă mai de calitate şi a ne asigura un flux constant în instalaţie pe tot parcursul anului, forajul unui puţ de adâncime este o soluţie foarte eficientă.

Totuşi, costul este unul considerabil şi nu este accesibil tuturor. În funcţie de zonă şi de adâncimea la care se găseşte pânza freatică, poate fi necesară forarea până la adâncimi de chiar peste 100 de metri.

Înainte de echiparea cu coloană de PVC şi coroană de pietriş mărgăritar se execută o diagrafie geofizică pentru stabilirea adâncimii şi grosimii straturilor acvifere.

În funcţie de rezultatele obţinute se poziţionează filtrele şi se execută operaţiunile de denisipare şi pompările experimentale care duc la stabilirea parametrilor de exploatare ai puţului (debit, denivelare).

În baza tuturor acestor factori se recomandă caracteristicile pompei submersibile. necesare pentru a pompa apa din adâncuri în instalaţia individuală de alimentare cu apă.

Din câte puteţi observa, forajul unui puţ de alimentare cu apă de adâncime este o operaţiune complexă şi trebuie realizată neapărat de către specialişti cu experienţă în domeniul acviferelor. Dacă totul se realizează ca la carte, atunci aceasta este cea mai bună soluţie deoarece vă va asigura un debit constant de apă de cea mai bună calitate.

  1. Izvor de suprafaţă

Aceasta este o situaţie fericită şi foarte rară când pe terenul construcţiei se află un izovr natural de apă potabilă de suprafaţă şi care poate fi captat pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă. De obicei, această situaţie este întâlnită pe terenurile aflate în zone deluroase sau montane, majoritatea împădurite care atrag foarte multe precipitaţii de-a lungul anului.

Oricare ar fi varianta pe care o alegeţi sau o aveţi la îndemână, este recomandat şi foarte important de efectuat o analiză chimică la DSP pentru a ne asigura că apa este potabilă şi nu prezintă riscuri la adresa sănătăţii consumatorilor.